Ciasta orzechowe cieszą się bardzo dużą popularnością. Istnieje kilka niezwykle popularnych przepisów, które z pewnością zachwycą prawdziwych smakoszy.  

B.Box Bidon

zuczek-zabawki.pl

Orzechowiec z jabłkami 

Pierwszą propozycją jest klasyczny orzechowiec z jabłkami. Wiele składników, które będą potrzebne, aby go przygotować, można znaleźć na stronie: sklep.pi-nuts.eu. Należy przygotować:

  1. 7 jaj,
  2. 220 g cukru, 
  3. Pół szklanki oleju, 
  4. Pół szklanki wody, 
  5. 180 g orzechów włoskich, 
  6. Jabłko, 
  7. 6 kopiatych łyżek kaszy mannej, 
  8. 220 g mąki pszennej, 
  9. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Orzechy należy posiekać bardzo drobno, obrać jabłka, podzielić je na ćwiartki i pozbawić gniazd. Następnie pokroić owoce w kostkę. W osobnej misce ubić białka potem dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka. Do przygotowanej masy dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, kaszę manną, wodę i olej. Wszystko dokładnie zmieszać łyżką. Następnie dodać jabłka oraz orzechy oraz odrobinę cynamonu dla smaku.

Gotowe ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek i piec w 170 st. C przez około 50 minut. Po upieczeniu ostudzić ciasto i posypać cukrem pudrem. 

Wyjątkowe ciasto z orzechową nutą 

Należy przygotować:

  1. 4 jajka,
  2. 2 łyżki cukru, 
  3. 3 łyżki mąki, 
  4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  5. 3 łyżki kakao,
  6. 700 ml mleka, 
  7. 7 łyżek cukru pudru, 
  8. 150 g masła, 
  9. cukier wanilinowy, 
  10. 9 łyżek kaszy manny
  11. 130 g orzechów. 

Orzechy drobno posiekać. W osobnym pojemniku oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka dokładnie rozmieszać i dodać do ubitej piany. Delikatnie wymieszać i dodać przesianą mąkę oraz kakao.

Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią gotową masę i piec przez około 8 minut w 190 st. C. W międzyczasie można przejść do przygotowywania kremu. W tym celu trzeba zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić z kuchenki i dodać kaszę energicznie mieszając. Gotować, aż do momentu uzyskania konsystencji budyniu.

Ciasto podzielić na trzy części, namoczyć je ponczem i układać jedna na drugiej przekładając przygotowanym wcześniej kremem. Masą, która zostanie należy posmarować boki oraz wierzch. Na koniec udekorować orzechami według uznania lub innymi dodatkami np. owocami.

Ciasto z orzechami to przysmak, który świetnie sprawdzi na różnych przyjęciach, spotkaniach czy rodzinnych imprezach. Można je jeść jako dodatek do kawy czy w połączeniu z lodami. Warto zapoznać się z najciekawszymi przepisami, które są łatwe do wykonania i z pewnością zasmakują wszystkim zaproszonym.

Inne przepisy:

https://sklep.pi-nuts.eu/sernik-pistacjowy/

https://sklep.pi-nuts.eu/beza-pistacjowa/
https://sklep.pi-nuts.eu/tort-pistacjowy-z-malinami/

https://sklep.pi-nuts.eu/baklawa-baklawa-baklava-pistacjowa/
https://sklep.pi-nuts.eu/tort-pistacjowy-z-biala-czekolada/
https://sklep.pi-nuts.eu/tort-pistacjowy/

https://sklep.pi-nuts.eu/sernik-pistacjowy/