Niewielkie paczuszki skrywające w sobie liofilizowane owoce prezentują się znakomicie, a jeszcze lepiej smakują. Tego typu produkty powszechnie wykorzystywane są do wielu artykułów spożywczych dla dorosłych i dzieci. Przyjrzyjmy się bliżej produktom poddanym procesowi liofilizacji. Jak się produkuje popularne przysmaki? Czy są zdrowe i mają korzystny wpływ dla naszego organizmu? Zaczynamy! 

Liofilizacja owoców

Proces liofilizacji owoców polega na ich odwodnieniu. W pierwszej kolejności mrozi się owoce w temperaturze -50°C oraz warunkach obniżonego ciśnienia. Kolejny krok to sublimacja, czyli przemiana kryształków powstałego lodu w parę wodną. Ostatnim etapem jest dosuszanie owoców w temperaturze 40-50°C. W tym miejscu warto przytoczyć ciekawostkę dotyczącą procesu liofilizacji. Odkryli ją amerykańscy naukowcy w latach 50 ubiegłego wieku na zlecenie rządu. Władze chciały otrzymać żywność, która zachowa swoje wartości odżywcze, a jednocześnie będzie lekka i będzie zajmować mało miejsca. Miała być ona przeznaczona dla żołnierzy oraz astronautów NASA. 

Zalety owoców liofilizowanych

Liofilizacja ma wiele więcej zalet niż standardowe suszenie bądź mrożenie.  Tak zakonserwowane owoce zachowują swoje wartości odżywcze. Nie uszkadza się struktur chemicznych związków odżywczych, a utrata witamin w porównaniu do mrożenia czy suszenia jest bardzo niewielka. W związku z tym owoce liofilizowane są pełnowartościowymi produktami. Warto także podkreślić, że tak zakonserwowane owoce nie posiadają żadnych dodatkowych konserwantów.

Smak owoców zostaje w pełni zachowany. Utrata pierwotnego kształtu to tylko około 10%.

Jeśli przechowujemy liofilizowane owoce w szczelnym pojemniku pozbawionym wilgoci, będą zdatne do spożycia nawet po upływie 25 lat. 

Owoce liofilizowane dostępne są przez cały rok, w przeciwieństwie do świeżych owoców. Są więc cennym źródłem witamin i wartości odżywczych w okresie wczesnej wiosny oraz później jesieni, kiedy trudno o świeży owoc dobrej jakości. 

Dla kogo przeznaczone są owoce liofilizowane? 

Produkty poddane procesowi liofilizacji przeznaczone są praktycznie dla wszystkich. Dzieci, młodzieży, dorośli czy seniorzy- każdemu przyda się pełnowartościowy i zdrowy pokarm. Liofilizowane maliny, czy truskawki liofilizowane są świetnym źródłem uzupełnienia białka, witamin oraz energii każdego dnia. Jeśli chcemy zagłębić się w proces liofilizacji i poznać więcej informacji na temat cennego procesu konserwacji żywności, zajrzyj na stronę sklep.pi-nuts.eu, a lektura jeszcze bardziej zachęci do spożywania tego typu produktów.